2008-12-16

THE DAY THE EARTH STOOD STILL:
"ULTIMATUM A LA TERRA"

ULTIMATUM A LA TERRA - 2008 - LA NAU ESFERICA





La versió moderna del clàssic del 1951 no desbancarà ni millorarà la pel·lícula d'en Robert Wise. El "Missatge" és un clar advertiment a la Terra (en realitat hauríem d'entendre, dirigida als "governants" i militars") sobre els comportaments agressius i bèl·lics, en la pel·lícula clàssica, i que en la moderna es refereix més al malbaratament dels recursos naturals del Planeta Terra. L'advertiment és encertat en un cas i en l'altra. El pitjor (per mi) és que en el film del 2008, dirigit per Scott Derrikson i amb l'actor Keanu Reeves interpretant el paper de Klaatu -de manera freda i inexpressiva-, que, a més de l'advertiment o ultimàtum a la Terra, ve decidit a aniquilar a tots els habitants d'aquesta (si s'aniquila només una espècie, el Planeta segueix... -confessa ell mateix-), a través d'unes plagues de rars insectes que ho destrueixen tot. Així, no només es posa l'ènfasi en l'advertiment, sinó que l'extraterrestre ve decidit a executar una matança en massa per "salvar la Terra"(sense els seus habitants, és clar...) qüestió que en el meu mode de veure desmereix totalment el paper eminentment pacífic, savi i culte del Klaatu del 1951, que encarnava admirablement l'actor Michael Rennie.
He de confessar que esperava molt més d'aquesta pel·lícula, evidentment influenciat per aquesta "joya del cinema" que és la pel·lícula d'en Robert Wise, y lògicament, també perquè el "Missatge", lamentablement, segueix essent vigent, com ja he comentat en aquest mateix Blog, en entrades anteriors, desde fa prop de seixanta anys. CARTELL DE LA PEL·LICULA D'EN ROBERT WISE DE L'ANY 1951

Tampoc és del meu gust (malgrat ser subjectiu) la gran esfera que ve a representar la nau en la que arriba en Klaatu i el seu autòmat, em resultava més convincent el disc volador o plat del primer film, que aterra espectacularment a Central Park. Està clar que la tecnologia actual i els seus efectes especials donen més brillantor i realisme a moltes de les escenes però això, per mi, "no salva" aquesta pel·licula que, segons llegeixo ha arrasat als USA.
Es poden fer més comparances entre l'un i l'altra film, per exemple, el desplegament de l'exèrcit amb tota llur tecnologia punta de mort i destrucció, davant l'arribada d'una nau extraterrestre com volent-los demostrar el "ben preparats" que estem en aquest Planeta, això queda ben plasmat en la pel·lícula moderna. Però en l'antiga, amb recursos molt més modestos, també queda molt clara l'agressivitat del "poder" i com es rep d'amablement en aquest Planeta, als nostres germans del Cosmos. UN ALTRE CARTELL DE LA PEL·LÍCULA CLÀSSICA DE L'ANY 1951

També en el film del 2008 hi surt la cèlebre escena en la que en Klaatu ajuda a un gran científic a resoldre una complicada equació així com el diàleg entre ambdós.
Igualment els nens que surten en un i altre film tenen un sentit o significat completament diferent, mentre que en la pel·lícula antiga el nen està ple de curiositat, dialoga, passeja i és amic d'en Klaatu (els nens en el tema OVNI: un recurs que, més endavant, també utilitzarà Spielberg en el seus ET i Close Encounters...), en canvi, el nen del modern "ultimàtum" està obsessionat per "matar" l'extraterrestre (com hauria fet el seu pare).
El Klaatu de Keanu Reeves, fred, com he dit, excessivament seriós i inexpressiu, ha hagut d'assumir un cos físic humà per tal de poder estar a la Terra (això no es contempla en l'altra film), "...perquè si em vegessis tal com sóc t'espantaries..." li diu a la noia (l'actriu Jennifer Connely), que és també la que li demanarà a en Klaatu que "no aniquili a la Humanitat i que li doni una altra oportunitat, perquè encara ho podem aconseguir..."
En definitiva, crec que amb l'alt pressupost amb que s'ha realitzat la nova pel·lícula es podia haver fet un "remake" autèntic, seguint pas a pas, el fil meravellós de la primera. No ha sigut així, per tant i per la qual cosa, la pel·lícula antiga segueix essent -per mi-, l'abanderada veterana d'aquest advertiment, d'aquest ultimàtum.
Per la meva banda recomano l'antiga, però si visualitzeu la moderna les podreu comparar... Potser estarem d'acord... O no.
Salutacions !
Manuel Luis Tatjé